Boek 'Marleen'

n Atelier-Galerie TriVidha in St. Odiliënberg vond zondag 13 november 2011 de presentatie plaats van het boek “MARLEEN”. Een dwarsdoorsnede van het werk van kunstenaar Marleen Hansen. “MARLEEN” is geen gewoon kunstboek. De kunstenaar ging samen met auteur Wim Doesborgh op zoek naar het verhaal, het gevoel en de herinnering achter elk schilderij. 42 Schilderijen en even zovele interviews leverden verrassende confrontaties op die de wereld van Marleen Hansen op een bijzondere manier zichtbaar maken. Eerlijke bekentenissen en ontroerende gedachten die hun weg hebben gevonden in kleine poëzie.
In “MARLEEN” is de kunstenaar in woord én beeld zichtbaar.

Het eerste exemplaar wordt tijdens de presentatie aangeboden aan Maria van der Hoeven, oud-minister van onderwijs, cultuur en economische zaken.

Andere gasten deze middag waren burgemeester Ellen Hanselaar en wethouder Jan Teuwen van cultuur van de gemeente Roerdalen en kunsthistorica Connie Hannen. Zij gaven elk hun eigen visie over “MARLEEN”.

“MARLEEN” is uitgegeven in eigen beheer, ISBN 978-90-9026070-9, hardcover, 100 pag., full color, prijs 22,50 euro.
Tekst: Wim Doesborgh. Fotografie/vormgeving: Petra Lenssen/Jos Nacken

Maria van der Hoeven over “Marleen”

Er zijn een paar dingen die mij elke keer treffen als ik kijk naar de schilderijen van Marleen Hansen. Dat zijn niet alleen de kleuren, de thema's, de symboliek.
Zeker, die zijn krachtig en sprekend.
Maar er is meer. Haar schilderijen gunnen ons ook een kijkje op het innerlijk van de mens Marleen. Een mens die verdriet kent, eenzaamheid, die op zoek is naar zichzelf, die weet te genieten van het moment zoals het wordt gegeven, die niet stilstaat bij wat was maar die zich open stelt voor wat er morgen kan zijn.
Schilderijen die ons Marleen en haar wereld laten ontdekken. Marleen, die in haar eigen kracht staat en die schildert met haar hele wezen.
Elk schilderij toont ons iets over Marleen, over wat haar drijft en over haar relaties tot de mensen om haar heen.

Een van mijn favorieten is het schilderij "Passanten". Geschilderd in blauw, groen en geel. Een schilderij dat mij aan het denken zet.
Zijn het wel passanten die op dat schilderij staan? Immers, de figuren kijken elkaar aan, ontmoeten elkaar, er ontstaat contact, een relatie.
Of staat het schilderij symbool voor levenslijnen die elkaar kruisen, die een tijd lang samen lopen en die op een gegeven moment weer uit elkaar gaan?
Het is waar, we zijn hier niet voor altijd en niemand blijft voor ALTIJD staan bij de ander. Maar de tijd die je samen hebt geeft je de mogelijkheid en de ruimte om het verschil te maken voor elkaar.

Ieder mens is uniek, heeft zijn eigen levenstocht te gaan.
Ieder mens levert zijn bijdrage aan de wereld waarin wij leven.
Marleen doet dat met haar schilderijen en geeft ons daarmee een blik op haar wereld, de wereld van Marleen Hansen.

Maria van der Hoeven, voormalig minister

 

 

Kunst met een verhaal
Tweede boek

Verberg tekst Toon tekst
Marleen Hansen